KOZJI MLEČNI IZDELKI KMETIJE FREŠER


V našo trgovinico so prispeli težko pričakovani izdelki iz kozjega mleka; kmetije Frešer izpod Pohorja.

V redni prodaji boste pri nas našli njihove kozje jogurte, mladi in laktični kozji sir ter skuto, po naročilu pa lahko tudi sirotko in surovo kozje mleko.

Kmetija Frešer se nahaja v idilični vasici Kopivnik, na 500m nadmorske višine. Mlada gospodarja kmetije Andrej in Jasmina sta  po končanem študiju živilstva v Mariboru še nekaj let pridno delala in nabirala izkušnje; te si je na področju predelave mleka v sirne namene Andrej sprva pridobival v Ljubljanskih mlekarnah, kasneje pa še pri pionirjih malega sirarstva v Sloveniji- kmetiji Čuš v Orehovi vasi. Šele nato se je mladi par odločil “iti na svoje”, leta 2012 sta kupila prve koze slovenske srnaste pasme, danes pa čreda šteje že okoli 50 molznih koz, ki se pasejo na lepo urejenih in vzdrževanih pašnikih pohorskega pogorja. Njihova krma je sestavljena izključno iz paše, mrve ter posebne žitne mešanice za ekološko rejo, saj je kmetija v ekološki preusmeritvi, katera se zaključi naslednje leto, ko bodo tudi uradno pridobili ekološki certifikat.

Poleg mleka lastnega kozjega tropa pa Andrej odkupuje tudi nekaj kravjega mleka od bratranca iz Polskave, katerega kmetija je ravno tako v ekološki preusmeritvi. Za to se je odločil predvsem zaradi sezonske mlečnosti koz, zaradi katere bi njegova sirarnica samevala kar tri mesece na leto.

V Hruški imamo tako na voljo tudi tri vrste Frešerjevih sirov iz kravjega mleka in sicer: poltrdi sir, trdi sir ter poltrdi sir z dodanim pepelom; Ogljar- narejen po stari francoski metodi sira Morbier, ki tako s svojim izgledom kot okusom lepo popestri katerikoli narezek.

Kljub temu, da so še precej na začetku pa so pri Frešerjevih že osvojili tudi kar nekaj priznanj za kakovost- dobrote slovenskih kmetij.