
A se spomnite, ko se je v trgovinah prodajala Etina zeljna juha za hujšanje? Takšno oziroma še boljšo, super hranljivo in slastno juhico si lahko zelo enostavno skuhate sami:
Sestavine (vse “ležeče” dobite v Hruški):
– mlado zelje, narezano na krajše rezance
– naribano ali na koščke narezano korenje
– mlada čebula (ali por)
– nadzemna koleraba, narezana na koščke
– rdeča leča
– kurkuma
– začimbe
Na malo maščobe (kokosova, oljčno olje) rahlo prepražite vso zelenjavo, zalijete z vodo (ali jušno osnovo), dodate malo žličko kurkume in začimbe po okusu (provansalska zelišča, lovor, kumina v zrnu,…) ter zavrete. Kuhate 10 min, nato dodate oplaknjeno rdečo lečo, ki bo juho oplemenitila zbeljakovinami in vlakninami, in kuhate še 10 – 15 minut, odvisno, kako hrustljavo zelenjavo imate radi v juhi. Meni je všeč, če je zelenjava “za ugriznit” 🙂
Da bo juha bolj nasitna, jo lahko obogatite s kakšno zakuho ali žitom:
– ribana kaša, pšenična ali pirina kmetije Suše,
– domači jušni ali široki rezanci kmetije Suše,
– BIO ajdovi jušni rezanci (30% delež ajdove moke) Vila Natura,
– prosena kaša (kuha se cca 15-20 min),
– ajdova kaša (15 min) – ajda sicer botanično ni žito, jo pa tako uporabljamo,
– pirin rižek (25 min),
– kvinoja,
– riž,…
Z dodatkom prosene kaše, ajdove kaše, riža ali kvinoje bo juha ostala brezglutenska.