Super hranljiva slastna juhca

zelenjavna

A se spomnite, ko se je v trgovinah prodajala Etina zeljna juha za hujšanje? Takšno oziroma še boljšo, super hranljivo in slastno juhico si lahko zelo enostavno skuhate sami:
Sestavine (vse “ležeče” dobite v Hruški):
–          mlado zelje, narezano na krajše rezance

–          naribano ali na koščke narezano korenje

–          mlada čebula (ali por)

–          nadzemna koleraba, narezana na koščke

–          rdeča leča

–      kurkuma

–      začimbe

Na malo maščobe (kokosova, oljčno olje) rahlo prepražite vso zelenjavo, zalijete z vodo (ali jušno osnovo), dodate malo žličko kurkume in začimbe po okusu (provansalska zelišča, lovor, kumina v zrnu,…) ter zavrete. Kuhate 10 min, nato dodate oplaknjeno rdečo lečo, ki bo juho oplemenitila zbeljakovinami in vlakninami, in kuhate še 10 – 15 minut, odvisno, kako hrustljavo zelenjavo imate radi v juhi. Meni je všeč, če je zelenjava “za ugriznit” 🙂

Da bo juha bolj nasitna, jo lahko obogatite s kakšno zakuho ali žitom:

– ribana kaša, pšenična ali pirina kmetije Suše,

– domači jušni ali široki rezanci kmetije Suše,

– BIO ajdovi jušni rezanci (30% delež ajdove moke) Vila Natura,

– prosena kaša (kuha se cca 15-20 min),

– ajdova kaša (15 min) – ajda sicer botanično ni žito, jo pa tako uporabljamo,

– pirin rižek (25 min),

– kvinoja,

– riž,…

Z dodatkom prosene kaše, ajdove kaše, riža ali kvinoje bo juha ostala brezglutenska.