Najprej ugnetemo krhko testo. Vse spodaj naštete sestavine zmešamo, zgnetemo in pustimo stati v hladilniku vsaj eno uro.

Sestavine za krhko testo:

250g bele pirine moke

125g masla

100g sladkorja

1 rumenjak

1-2 žlici kisle smetane

Medtem ko testo počiva, pripravimo skutin nadev. Osebno najraje uporabljam sirarsko skuto, saj vsebuje najmanj maščob.

Sestavine za nadev:

4 jajca

100g sladkorja

1 vanilin sladkor

500g skute

1 kisla smetana

pehtran (po občutku oz. želji, sama ga dam kar veliko)

Najprej penasto umešamo sladkor in rumenjake, nato dodamo še ostale sestavine in na koncu še beljakov sneg (ki ga v zmes obvezno vmešamo ročno). Testo razvaljamo v velikosti pekača in ga položimo v okrogel model, ki ga predhodno malce namastimo z maslom. Ob straneh rahlo zavihamo (da se naredi skorjica). Testo na več mestih prebodemo z vilicami in približno 10 minut pečemo na 175 stopinj Celzija. Model po 10 minutah vzamemo iz pečice, na testo vlijemo skutin nadev in pri isti temperaturi pečemo še vsaj 1 uro, lahko tudi par minut dlje. Trajanje peke je v veliki meri odvisno od velikosti in globine pekača, zato se ravnamo po barvi kolača; ko je po vrhu zlato rumeno zapečen, je gotov. Nato kolač ohladimo in po želji posujemo s sladkorjem v prahu; pri pehtranovem je zelo zanimiv sladkorni posip z materino dušico, ki ga, ekološkega, lahko kupite tudi pri nas v Hruški. Ta recept mi je posebej pri srcu ker dopušča precej svobode pri samem nadevu, namesto pehtrana lahko dodate na primer kandirano limono, ki že tako lahko sladico še dodatno osveži.

Pa dober tek! 🙂