Zdaj je obsolutno čas za joto. Super zdrava in super enostavna jed. Mi delamo vegetarijansko, pa kar za dva dni jo skuhamo in se ne sekiramo, če naslednji dan tistih par koščkov krompirja pogrejemo – jota je naslednji dan še boljša. In tisti užitek, da ti kakšen dan ni treba kuhati, ampak samo pogreti, pa dobiš vseeno zdrav, domač obrok, je več vreden kot je pogret krompir nezdrav.
Sestavine:
- kislo zelje ali kisla repa
- čebula
- česen
- začimbe (lovor, šetraj, kumina, rdeča paprika,… oz.po lastnem okusu, ampak lovor mora biti :))
- žlica paradižnikove mezge (ni nujna)
- kuhan fižol
- posebej kuhani koščki krompirja
Najprej na maščobi prepražite čebulo, dodate česen, rdečo papriko in paradižnik, na hitro popražite in zalijete z vodo. Potem dodate vse začimbe in kislo repo ali zelje, ter kuhate približno pol ure.
Medtem posebej skuhate koščke krompirja v lešnikovi velikosti. In recimo, da imate tudi fižol že kuhan (ali pa odprete pločevinko kvalitetnega fižola).
Na koncu fižol in krompir skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, stresete v repo in še malo pokuhate (cca 10 min). Dosolite in popoprate po okusu.
Tisti, ki jeste meso, skupaj z repo pokuhate kakšen košček suhega mesa.
Zraven pa narastek iz prosene kaše ali pa pirino skutna pita!!
Dober tek!