Če ste ena/eden tistih, ki jo/ga zjutraj najbolj “poboža” vonj po sveže pečenem domačem kruhu, potem morate preizkusiti tale recept:

– 800 g moke (pirina polnozrnata ali mešanica več vrst moke)

– 630 ml mlačne vode

– 1,5 ČŽ soli

– 1/2 ČŽ sladkorja

– 1 ČŽ suhega EKO kvasa

– 1-2 JŽ eko oljčnega olja

– po želji kakšne začimbe za kruh (kardamom, kumina,…)

Zvečer: V večjo stekleno skledo natresite moko, v spodnji del moke vmešajte sol, v zgornjem delu moke pa naredite jamico, v katero stresete sladkor, kvas in prilijte 1-1,5 dl tople vode. Počakajte 10 min, da se kvas aktivira (na vodi se naredijo penice), nato dodajte ostalo vodo, olje (in začimbe) ter z leseno žlico (kuhalnico) dobro povežite vse sestavine skupaj. Testo v skledi pokrijete s folijo in pustite čez noč (12 ur) na sobni temperaturi.

Zjutraj najprej prižgete pečico na 200 stopinj C, namastite model za kruh, previdno prevrnite testo v model, pogladite ga s toplimi mokrimi rokami (potresite s semeni) in dajte v ogreto pečico. Pecite med 45 in 60 min – odvisno od pečice in debeline testa.

Vonj vam bo povedal, kdaj je kruh pečen  :))

Naredite ga vsakič iz druge moke in odkrijte, kateri vam najbolje uspe. Poigrajte se tudi s semeni, ustvarite čisto svoj “stoletni” kruh.