Za hitro, zdravo, nasitno in z beljakovinami bogato juho potrebujete naslednje:
– veliko jušne zelenjave (korenje, zelena, por)
– nekaj cvetk brokolija ali cvetače ali obojega
– mala skodelica oplaknjene rdeče leče
– če želite juho zgostiti – mala skodelica kvinoje, ajdove kaše ali riža, ki se kuha 10 min (: – vse to je brez glutena
– malo maščobe (oljčno olje ali kokosova maščoba)
– začimbe
Jušno zelenjavo nasekljate na male koščke (ali naribate), jo rahlo prepražite na maščobi, da sprosti arome, dodate vse ostale sestavine, zalijete z vodo ali jušno osnovo in kuhate 10 min. Potem štedilnik ugasnete in juho pustite še 5-10 min počivati.
Začimbe uporabite po želji – seveda morata biti sol in poper, pa pri meni so neizogibna provansalska zelišča, šetraj ali lovorov list preprečujeta napenjanje zaradi stročnic, tudi peteršilj paše notri, ali pa enostavno od Korenike Mozaik – ekološki dodatek jedem, ki ga dobite pri nas (: Poskušajte in ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.
Z rdečo lečo lahko čisto enostavno beljakovinsko obogatite tudi riž – enostavno jo zadnjih 10 min kuhate skupaj z rižem. Kuhana postane rumene barve. Če v riž dodate tudi kurkumo, ki najbolje pomaga pri prebavi škroba, leče še opazili ne boste (: