Tel: 064 197 545
Epošta: trgovina.hruska@gmail.com

Pridelki in izdelki kmetije Korbar

Pirina moka (bela, črna, polnozrnata) je odličen, okusen in zdrav nadomestek pšenične moke. Vsebuje več beljakovin, vitaminov in mineralov kot pšenična moka in je lažje prebavljiva. Polnozrnata pirina moka je odlična za biskvite in ostale sladice, zaradi njenega sladkastega okusa pa lahko uporabite bistveno manj sladkorja.

Moka je sicer uporabna 12 mesecev od mletja, vendar priporočamo, da jo porabite čim prej – bolj ko je moka sveža, več hranil vsebuje.

Pirini otrobi so zunanji del zrna. Vsebujejo veliko količino vlaknin, beljakovin, prehranskih vitaminov in mineralov ter zelo malo nasičenih maščob in natrija. Uporabni za zgoščevanje omak, kot dodatek k jogurtu, skuti, vlakninsko obogatitev kosmičev, z njimi pa lahko obogatimo tudi domač kruh.

Pirin rižek se lahko uporablja kot riž. Še posebej okusna je v raznih solatah, narastkih, enolončnicah,…

Pirin zdrob  je enostaven za uporabo. Zdrob primešamo v vrelo mleko ali vodo in gostimo do željene gostote.

Ovseni kosmiči so nadvse široko uporabni, predvsem pa je zelo zdravo živilo, ki ne bi smelo manjkati v nobeni kuhinji.

Ajdova moka, zdrava zdrava alternativa žitu. Zakaj si ajda torej zasluži takšno hvalo? Vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, kar pomeni, da je proteinsko kakovostnejša kot soja, zaradi česar je nepogrešljiva v brezmesni prehrani. Obenem je odličen vir vlaknin (skodelica ajde pokrije kar 20 odstotkov dnevnih potreb), antioksidantov (zlasti iz skupine B) in mineralov (magnezij, mangan, cink). Vsebuje tudi nekaj kakovostnih maščob.

Prosena kaša je zelo okusna, same prehranske lastnosti pa so naravnost odlične. Vpliva na celoten prebavni trakt in ne vsebuje glutena. Ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, zob, las in nohtov. Pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro, kar pa seveda še zdaleč ni vse.

Bučno olje  vsebuje veliko vitaminov in mineralnih snovi in tako pomaga pri odvajanu vode, krepi mišičje, vezivno tkivo in tako na splošno normalizira celično presnovo.  Prav tako nas ščiti pred prostimi redikali in preprečuje poškodbe, predčasno staranje, motnje v krvnem obtoku…Zelo učinkovito je tudi pri zdravljenju opeklin in ozeblin. 

Lahko ga uporabljamo hladno, kot preventivno zdravilo ali pa kot dodatek raznim jedem in solatam.

Bučna semena so prigrizek, ki bi ga morali uživati bolj pogosto. Odpravljajo marsikatere zdravstvene težave.

Moka iz enozrnice je zelo stara vrsta pšenice. Edino žito, ki ima polovično razmerje med OH in beljakovinami. Vsebuje veliko beta karotena, zato je moka rumenkaste barve. Aroma spominja na orehe. Najboljša za palačinke, šmorne, narastke, peciva, piškote, kruh,…