Tel: 041 382 280
Epošta: trgovina.hruska@gmail.com

O nas

JANI se je rodil na kmetiji. Pri Korbarjevih je bila kmetija že v 19.stoletju. Ko je bil star osem let je že vozil traktor. Da bi bil videti na traktorju starejši, so mu na glavo poveznili klobuk.
Ko sta bila starša zaradi bolezni primorana opustiti kmetovanje, so gospodarsko poslopje preuredili za druge dejavnosti. Prostorom za športne dejavnosti in kavarnici se je zdaj pridružila še trgovina Hruška s ponudbo družinskih kmetij.
Kljub temu, da družina ni več aktivno kmetovala, je Jani ves čas gojil ljubezen do kmetovanja oziroma stika z zemljo. Kmalu je začel ljubiteljsko vrtnariti. Zadnja leta je celo poletje pri hiši več kot dovolj zelenjave. Njegova ljubezen do kmetovanja se je videla tudi po tem, da se je vedno raje ozrl za dobrim traktorjem, kot za dobrim avtomobilom. Danes pa je pri Korbarjevih spet kmetijstvo v ospredju. Jani se ukvarja s poljedelstvom, kmetija pa je v postopku preusmeritve v ekološko pridelavo.

SABINA se je h Korbarjevem primožila. Odraščala je v skromni delavski družini z večjim vrtom, na katerem so skoraj vso hrano pridelali sami. Na jesen so se police v njihovi kleti šibile od domačih vloženih dobrot – kumarice, paprike, gobice, mešane solate – mama jih je vlagala kar v domač jabolčni kis. Potem so bili tu še kompoti, sokovi in marmelade iz različnega sadja. A Sabina v mladosti tega še ni znala ceniti – namesto domačega malinovca si je bolj želela Cockte, namesto domačih breskev bi raje ananas. Je pa morala doma pomagati – prinašati zelenjavo z vrta, pobirati jabolka, obirati ribez, maline, pomagati pri vlaganju zelenjave in sadja, pri izdelovanju kisa…. Zato še danes ceni domače izdelke.

JANI IN SABINA sta pred dvajsetimi leti zasnovala družino. Kmalu je bilo potrebno poskrbeti za dve majhni deklici, za njuno zdravje in razvoj. Takrat sta se oba zavedla, da vse ni dobro za njuna mala teleščka in da morata tudi sebe ohraniti čim dlje pri zdravju, saj ju bosta dekleti potrebovali. Počasi sta spet začela iskati domače jedi, se trudila, da je bilo čim več obrokov pripravljenih iz kakovostnih, doma pridelanih sestavin. Zadnja leta sta domač štedilnik in pečica zelo aktivna: vsi obroki so izključno doma pripravljeni, tudi šolska malica za hčeri. Kruha že nekaj let ne kupujejo, pač pa ga sami spečejo. A potrebno je bilo poiskati nove pridelovalce moke in drugih pridelkov in izdelkov in najbolj sta vesela, ko spoznata poštenega in osveščenega ekološkega kmeta.

EPILOG: Jani je končno prišel do svojega traktorja, s katerim danes obdeluje štiri hektarje družinske posesti, Sabina pa do kakovostne ekološko pridelane moke. Danes sta oba srečna – Jani, ker spet kmetuje in Sabina, ker lahko po mili volji peče kruh in peciva, in ker vse skupaj odlično uspeva.

KAJ TU POČNE TATJANA? Tatjana je Janiju in Sabini še boljša soseda kot najboljši sosed. Sicer ničesar ne prodaja, zato pa vedno prinese kakšno dobroto s svojih strokovnih ekskurzij po Sloveniji ali po svetu. In kar je še boljše – po dobrih dveh desetletjih dela s kmetijami slednje dobro pozna in ve, kje se dobi kakovostno bučno olje, okusne slovenske marelice, ekološka jabolka, kravje, ovčje, kozje sire in še kaj. Tri desetletja dela v kmetijstvu so prinesla izkušnje in jo pripeljala na marsikatero kmečko dvorišče doma in v tujini.

JANI, SABINA IN TATJANA so nekaj let uspešno sosedsko sodelovali pri oskrbi z ekološko oz. domačo hrane drug drugemu in si želeli, da bi bila takšna hrana dostopna tudi drugim Slovencem, ki cenijo domače, ekološko, lokalno in sezonsko. In porodila se je zamisel, da bi v poslovnem objektu v Hrušici ozaveščenim kupcem ponudili kakovostne pridelke in izdelke družinskih kmetij, ki jih sami poznajo, jim zaupajo in jih cenijo. In to je začetek trgovine Hruška.