Novo v ponudbi


Zopet imamo kar nekaj novih stvari:

PREPELIČJA JAJCA – za zabavne in prikupne pirhe ali pa za “zdravilo”. Slišim, da nekateri alergiki na kurja jajca lahko uživajo prepeličja.

“Strokovnjaki za prehrano so namreč ugotovili, da prepeličja jajca vsebujejo biološko aktivne snovi, zato je zelo dobro, da jih uživate, če ste slabokrvni, kar je najpogosteje posledica pomanjkanja železa v krvi. V njih je tudi petkrat več vitaminov kot v kokošjih. Najbolj vam bo koristilo, če jih zaužijete pol ure pred zajtrkom, lahko jih surova zmešate s sokom ali mlekom. Če boste redno jedli prepeličja jajca, si lahko uredite tudi prebavo, pozdravite rano na želodcu ali celo znižate krvni pritisk.”

(Vir: http://www.bibaleze.si/clanek/idejnica/prepelicja-jajca-so-polna-vitaminov.html)

 

VITALKO – tistega s cimetom in jabolkom ste že dodobra spoznali, zdaj je na voljo še z okusom ČOKOLADE IN VANILIJE. Vsebuje še več vlaknin in še več beljakovin in je sploh za pocrkljat, zraven pa “poštima” vašo prebavo – skratka popoln naraven rastlinski obrok. Pridobili so tudi EKOLOŠKI CERTIFIKAT. Osnovne sestavine v obeh so ekološko pridelane v Sloveniji: konopljini proteini, rožičeva moka, lanena semena, konopljine vlaknine.

 

GRŠKI ORIGANO, le kdo ga ne pozna (; ena najbolj uporabnih in koristnih začimb.
Origano je zavzel glavno mesto med začimbami v italijanski, ameriški in mehiški kuhinji. Je edina začimba, ki ima močnejšo aromo v suhem kot pa svežem stanju, njegove zdravilne učinke pa so cenili že Hipokrat, Paracelzus in Sveta Hildegarda.
Origano (Origanum vulgare Labiatae) je dobil ime po grški besedi oros, ki pomeni planina, in ganos, ki pomeni sreča.
Origano je samonikla sredozemska rastlina, ki se vzgaja v Istri ter na otoku Hvaru, po svetu pa je najbolj znan grški origano. Sami ga lahko vzgajate v svojem vrtu ali na balkonu.
Uporabljate lahko tako sveže liste, kakor posušeno začimbo. Ker vsebuje veliko fenolne kisline in flavonoida, je znan po antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih in antioksidacijskih značilnostih.

Na začetku se je olje origana uporabljalo v aromaterapiji. Esencialno olje origana je najmočnejši zeliščni antiseptik in celo 21-krat močnejši od fenola, ki se uporablja za sterilizacijo bolniške opreme.
Olje origana se uporablja tudi kot zdravilo pri vnetju sinusov in ušes ter kot zdravilo proti prehladu, virozi in gripi. Primeren je kot sredstvo za izkašljevanje, dokazano pa umirja tudi krče, ki se pojavljajo pri vnetju mehurja.

V kuhinji se origano najbolje dopolnjuje s paradižnikom ali čili papriko, medtem ko se okus bučk, brokolija, cvetače in jajčevca z njegovim dodatkom še izboljša. Odličen je tudi v kombinaciji s česnom, čebulo, timijanom, peteršiljem, baziliko in olivnim oljem.
Sveži origano se dodaja solatam ter mesu z žara, perutnini in divjačini. Odličen dodatek je tudi jedem iz krompirja, morskih plodov in stročnic.

Iz origana lahko naredite tudi čaj, ki blaži simptome bronhitisa, prehlada in vnetja grla, pomaga pa tudi pri bolečinah v črevesju. Eno čajno žlico origana prelijte s skodelico vrele vode in pustite 10 minut. Čaj pijte v majhnih požirkih.
(Vir: http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=91&id=2865)