Smo se opogumili in še malo čez mejo pokukali – so nekatera živila, ki pri nas žal ne rastejo, vseeno pa ne bi smela manjkati v kuhinji – vsaj v moji nikoli ne manjkajo:
– ČIČERIKA
– RDEČA LEČA
– 100% KAKAV
– TRSNI SLADKOR
– SONČNIČNA SEMENA
– ROZINE
– KURKUMA
– CEJLONSKI CIMET
Seveda vse z EKO certifikatom in po poštenih cenah!
ČIČERIKA se uporablja podobno kot fižol – čez noč jo namočite, potem pa skuhate brez soli, z dodatkom lovorovega lista, solite pa čisto na koncu kuhanja. Je prijetne “oreščkaste” strukture in za mnoge ima prijetnejši okus od fižola. Sicer pa vsebuje vse super lastnosti stročnic – vlaknine, beljakovine (25%!), cel kup vitaminov in mineralov, nizek GI. Verjetno ni treba poudarjati, da ne sme manjkati v vegetarijanski kuhinji. Odlična je za v solate, za namaze (HUMUS!! – enostaven za pripravo, nesramno okusen in neverjetno hranljiv – recept spodaj), za v juhe, rižote, polpetke,… v bistvu jo lahko natresete v/na katerokoli jed.