Novo v Hruški – ovčji mlečni izdelki


OVČJI MLEČNI IZDELKI EKO kmetije Konda, Stari trg pri Kolpi – teli so pa cel hit – mi jih že dober teden degustiramo in ugotavljamo, da so nesramno dobri (kljub kakšnemu predsodku ;))  Vabljeni tudi vi na degustacijo – vedno je kakšen jogurt ali sirček za narezat 🙂
Na voljo je: surovo mleko, jogurt, albuminska skuta, mladi sir, mladi sir s čemažem ali s čilijem, poltrdi sir, poltrdi sir s poprom in dimljeni sir. Po naročilu tudi sirotka in kefir.

OVČJE MLEKO

V primerjavi s kravjim mlekom ima ovčje mleko za skoraj 60 odstotkov več beljakovin. V ovčjem mleku in izdelkih iz njega je izredno dobro razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Vsebuje štiri do petkrat več konjugirane linolne kisline, ki varuje pred aterosklerozo ter rakom dojke, debelega črevesa, prostate, kože in jeter. Konjugirana linolna kislina odločilno pomaga pri zdravem hujšanju in oblikovanju telesa. Povečuje mišično maso ob hkratnem zmanjšanju telesnih maščobnih zalog, saj pospešuje izgorevanje maščob, obenem pa zavira njihovo nadaljnje kopičenje.

Od drugih maščobnih kislin v ovčjem mleku in izdelkih je pomembna še maslena kislina. Maslena kislina odpravlja prebavne težave, driske in zaprtja, preprečuje napenjanje ter lajša bolečine v trebuhu in simptome chronove bolezni. Maščobne kisline preprečujejo holesterol ter uničujejo zajedavce v telesu, tudi Candido.

Prav tako je v ovčjem mleku in proizvodih iz njega v povprečju več karotenoida lutein. Priporočljiv je ovčji sir v kombinaciji z likopenom v paradižniku – testenine s paradižnikovo omako in z ovčjim sirom, paradižnikova solata z ovčjim sirom, pršut z ovčjim sirom in podobno…

Zaradi visoke vsebnosti vseh vitaminov zlasti B1, B3, B5, E in B9 (folna kislina) je priporočljivo kombiniranje ovčjega sira z joto, mandarinami, pršutom, orehi, lešniki, jajčnimi jedmi, z rdečo peso in z veliko zelene solate.

Ovčje mleko je izredno bogato tudi z minerali, mnogo bolj kot kravje mleko. V ospredju so:

– mangan za boljše delovanje ščitnice, zoper osteoporozo in bolečine v sklepih, za boljši spomin in dobro voljo

– molibden, za razstrupljanje telesa, preprečuje nastanek putike

– magnezij za gradnjo in vzdrževanje kosti in zob, sproščanje mišic, zniževanje holesterola v krvi, proti utrujenosti,…

– kalcij in cink, ter vitamina C in D – izboljšuje gibčnost kosti

– biotin za zdrave lase in kožo, zoper bolečine v mišicah in za manjšo utrujenost.

Cistin, cistein in metionin pa so tri aminokisline, ki varujejo pred staranjem in omogočajo pravilno razstrupljevanje telesa. (Povzeto po članku Marije Merljak)