Humus

humus

Ja, HUMUS – mnogi menijo, da je to kakšna komplicirana “eksotika”, v resnici pa je nesramno dober in skrajno enostaven za pripravo. Potrebujete le dober blender ali mikser in malo prihranjene vode od kuhanja čičerike. In seveda sestavine, ki sodijo vanj in so skoraj povsem vsakdanje – nevsakdanji je le TAHINI, ki je v bistvu sezamovo maslo in se ga lahko kupi že pripravljenega, lahko pa kar sami fino zmeljete sezam in dobite tahini.

Če pa nočete uporabiti tahinija, pa vem za en trik, ki ga je izvedla prijateljica čisto pomotoma, ker za tahini sploh ni vedela, rezultat je bil pa fantastičen – namesto tahinija je v namaz primešala kislo smetano – sploh nisem mogla verjeti…

Skratka – za humus potrebujete:

-kuhano čičeriko

– tahini (ali “po pomoti” kislo smetano, ali pa celo sami odkrijete novo sestavino :))

– česen

– oljčno olje – ekstra deviško, hladno stiskano (pri nas dobite Jenkovo ekološko)

– sol

– limonin sok

– malo vode od kuhanja čičerike po potrebi (tudi navadna voda bo v redu)

Vse sestavine skupaj kremasto zmeljete v mikserju oziroma blenderju (ali pa s paličnim mešalnikom!) in takoj namažete na kos domačega polnozrnatega kruha! Ali pa ga uporabite za pomako za zelenjavo.

Tako enostavno je to (:

Če vašemu želodcu nagaja surov česen, ga lahko prej malo popražite. Lahko pa namesto česna uporabite tudi čemaž. (Tudi čemažev pesto dobite pri nas – ekološki od Korenike ali pa domač od Metke :))

Mogoče bi bil namaz okusen tudi z mleto papriko, ščepcem čilija, koščki suhega paradižnika,…??

Uporabite domišljijo in sestavite svoj najljubši čičerikin namaz!! ((: