Na naše police je prispel težko pričakovani domači vinski kis Rikotove kmetije.
Vinski kis se izdeluje iz rdečega ali belega vina, bolj kot je kakovostno vino, boljši je kis. Na Rikotovi kmetiji, ki se nahaja v Vipavski dolini, se z vinogradništvom ukvarjajo že tri generacije. Vinogradi so zasajeni v terasah na prisojnih gričih spodnje Vipavske doline. To so lege, ki dajejo odlično grozdje – surovino za vrhunska vina, rezultat pa so posledično tudi vrhunski vinski kisi.
Vinski kis vsebuje številne minerale in druge elemente kot so: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, železo in baker. Vemo, da imajo omejene količine rdečega vina ugoden vpliv na kardiovaskularni sistem, kar pa ravno tako velja tudi za temni vinski kis. Znan je po svojem antiseptičnem in protivnetnemu delovanju, v ljudskem zdravilstvu pa se uporablja za izpiranje ran, obkladke pri vročinskih stanjih in vnetjih ter za obloge pri udarcih. Pospešuje tudi razgradnjo maščobnih oblog.
Na naših policah lahko izbirate med sledečimi vinskimi kisi Rikotove kmetije:
- svetli vinski kis (iz belega vina)
- temni vinski kis (iz rdečega vina)
- staran, balzamični vinski kis
- svetli vinski kis s česnom
- temni vinski kis z zelišči