Potrebujemo:
– čebulo
– malo oljčnega olja
– par krompirjev
– žlička eko začimbne mešanice
– Metkin ali Korenikin čemaž v oljčnem olju (velika žlica!)
– žličko ali žlico kisle smetane
(v bistvu vse te sestavine dobite v Hruški – no, razen krompir gre h koncu)
Na oljčnem ali kokosovem olju prepražite čebulo, dodate olupljen, na koščke narezan krompir in začimbno mešanico – kuhate 15, 20 min, da je krompir kuhan. Ugasnete štedilnik, dodate čemaž in kislo smetano ter zmiksate s paličnim mešalnikom (ali pa samo pretlačite s tlačilko za pire). To je to. Enostavno, ampak slastno in zdravo!
Zraven pa ponudite SKUTNI ROZINOV KOLAČ – sočen in rahel, predvsem pa enostaven za pripravo:
– 80 g masla
– 150 g sladkorja (bio trsni!) ali nadomestka sladkorja (v original receptu piše 200g, jaz ga dam samo 100g)
– ščepec soli
– 3-4 jajca (odvisno od velikosti jajc in vaše zaloge J)
– 250 g skute
– 300 g bele pirine moke (lahko poskusite tudi s polnozrnato ali s kamutovo! J)
– 1 vinski kamen
– 150 g rozin
– 1,5 dl mleka
(v bistvu tudi vse te sestavine dobite v Hruški – razen soli zaenkrat)
Prižgete pečico na 180 stopinj C in pripravite podolgovat model (namastite ali/in obložite s peki papirjem). Najprej kremasto zmešate prve tri sestavine. Nato postopoma dodate jajca, skuto in moko, premešano s vinskim kamnom (eno žlico moke prihranite za rozine) in mleko. Dobro premešajte. Na koncu vmešate pomokane rozine. Testo mora biti kar gosto, nikakor ne tekoče. Nadevate ga v pekač, pogladite z žlico in pečete 45-60 min. Nekje na sredini peke se splača temperaturo zmanjšati na 170 stopinj C. Barva in vonj vam bosta povedala, kdaj je kolač pečen.
Dober tek!