Čemaževa juha (po moje)

cemaz

Potrebujemo:

–          čebulo

–          malo oljčnega olja

–          par krompirjev

–          žlička eko začimbne mešanice

–          Metkin ali Korenikin čemaž v oljčnem olju (velika žlica!)

–          žličko ali žlico kisle smetane

(v bistvu vse te sestavine dobite v Hruški – no, razen krompir gre h koncu)

Na oljčnem ali kokosovem olju prepražite čebulo, dodate olupljen, na koščke narezan krompir in začimbno mešanico – kuhate 15, 20 min, da je krompir kuhan. Ugasnete štedilnik, dodate čemaž in kislo smetano ter zmiksate s paličnim mešalnikom (ali pa samo pretlačite s tlačilko za pire). To je to. Enostavno, ampak slastno in zdravo!

Zraven pa ponudite SKUTNI ROZINOV KOLAČ – sočen in rahel, predvsem pa enostaven za pripravo:

–          80 g masla

–          150 g sladkorja (bio trsni!) ali nadomestka sladkorja (v original receptu piše 200g, jaz ga dam samo 100g)

–          ščepec soli

–          3-4 jajca (odvisno od velikosti jajc in vaše zaloge J)

–          250 g skute

–          300 g bele pirine moke (lahko poskusite tudi s polnozrnato ali s kamutovo! J)

–          1 vinski kamen

–          150 g rozin

–          1,5 dl mleka

(v bistvu tudi vse te sestavine dobite v Hruški – razen soli zaenkrat)

Prižgete pečico na 180 stopinj C in pripravite podolgovat model (namastite ali/in obložite s peki papirjem). Najprej kremasto zmešate prve tri sestavine. Nato postopoma dodate jajca, skuto in moko, premešano s vinskim kamnom (eno žlico moke prihranite za rozine) in mleko. Dobro premešajte. Na koncu vmešate pomokane rozine. Testo mora biti kar gosto, nikakor ne tekoče. Nadevate ga v pekač, pogladite z žlico in pečete 45-60 min. Nekje na sredini peke se splača temperaturo zmanjšati na 170 stopinj C. Barva in vonj vam bosta povedala, kdaj je kolač pečen.

Dober tek!