Bujta repa malo drugače

bujtarepaproso

Glavne sestavine so seveda kisla repa ali kislo zelje in seveda prosena kaša – naša, slovenska „SUPER HRANA“.
Najbrž vam ne rabim pisati, kako sta kislo zelje in kisla repa zdrava v teh zimskih mesecih.
Ampak PROSENA KAŠA – te pa ne poznajo vsi. Ali pa mislijo, da je primerna le za sladke jedi. Pa ni tako – iz nje se dela odlične polpetke z zelenjavo, pa dodaja se jo v juhe, priloge, solate, enolončnice,…
In proso je najbolj zdravo žito, pa še pri nas raste. Saj nimam nič (kaj dosti) proti uvoženi hrani, ampak zakaj bi kupovali indijansko kvinojo, če pa imamo na voljo slovensko proso…
Skratka, proso je edino žito, ki na telo deluje bazično, vsebuje mnogo večji delež beljakovin kot ostala žita, nima glutena in je zelo bogato z vitamini in minerali – sploh je odlično za kožo, nohte in lase.
kaj priporočam:

 • drobno nasekljana čebula
 • malo česna nasekljanega
 • začimbe: mleta paprika, lovor, kumina, šetraj,… (ali po želji)
 • paradižnikova mezga (žlica ali dve oziroma po okusu :))
 • kislo zelje ali kisla repa (1/2 kg za en dan; 1 kg za dva dni)
 • 1-2 dl  prosene kaše (z vročo vodo sprane, da ne bo grenka)
 • sol in/ali zelenjavna začimbna mešanicaPrepražite čebulo, dodate začimbe in česen, še to popražite za pol minutke, paradižnikova mezga (če jo boste uporabili) in nato zalijete z vodo ter dodate kislo zelje ali repo (jaz ju malo sperem, da jed ni preveč kisla). To kuhate cca 20 min, nato dodate še proseno kašo, po potrebi še malo zalijete, ker bo kaša kar precej vode popila in kuhate še cca 20 min. Na koncu lahko še dodatno po okusu začinite. Jed mora biti kar gosta.
  Kar je pa sploh super pri tej jedi – naslednji dan je še boljša, zato se jo splača skuhati za dva dni. (:
  V originalni bujti repi je seveda še nekaj svinjine – če jeste meso, ga lahko na začetku kuhanja prepražite skupaj s čebulo, lahko pa v tem primeru čebulo tudi opustite.
  Dober tek (: